استفاده از نمک برروی آسفالت در فصل زمستان معمولا گریزناپذیر است، در اکثر شهرهای کشورمان حداقل یکبار در سال شاهد نشست برف هستیم و همانطور که میدانید رها کردن این برفها به حال خودشان میتواند باعث بهوجود آمدن یخبندان شود و مشکلات زیادی برای تردد ایجاد کند. اما آیا استفاده از نمک در هر روسازی کار درستی است؟ آیا نمک برای سطح روسازی بیخطر است یا استفاده از آن میتواند مشکلاتی برای روسازی ایجاد کند؟ با ما در ادامه همراه باشید تا به بررسی نکات اصلی استفاده از نمک بپردازیم.
یکی از شایعاتی که همواره درباره استفاده از نمک برروی آسفالت وجود دارد این است که نمک میتواند بافت آسفالت را خراب کند و باعث ایجاد ترک و چاله در آن شود. اما در صورتی که آسفالت شما توسط افراد متخصص نصب شده باشد هیچگاه در استفاده از مواد یخزدا به مشکل نخواهید خورد. زیرا افرادی که در اینکار تبهر دارند میدانند برای هر منطقه از چه ترکیبی در آسفالت باید استفاده کرد تا آسفالت نهایی مقاومت کافی را در برابر چرخه یخ و ذوب برف داشته باشد.
آسفالت ترکیبی از سنگ، شن و ماسه به همراه نفت است و منظور از استفاده از ترکیب درست آسفالت میزان استفاده از هرکدام از این بخشها در فرمول آسفالت است که با توجه به منطقهای که قرار است روسازی در آن انجام گیرد انتخاب میشود. از عوامل مهمی که میتوانند در این انتخاب بسیار مهم باشند میتوان به شرایط آب و هوایی آن مکان و همچنین جنس بستر زمین اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: حفاظت از آسفالت در فصل سرما با ۳ راه تعمیر و نگهداری ساده
استفاده از نمک برروی آسفالت هیچ مشکلی ندارد اما در صورتی که روسازی شما از جنس بتن باشد شرایط کاملا متفاوت است. استفاده از نمک برروی بتن میتواند خرابیهای زیادی برای آن ایجاد کند در نتیجه اگر جلوی خانهتان و یا هرجایی که اقدام به برفروبی آن میکنید از جنس بتنی است به هیچ عنوان از نمک برای ذوب آن استفاده نکنید. همچنین توجه داشته باشید که پلها و روگذرها معمولا دارای سطح بتنی هستند و از این رو نباید برای ذوب یخهای موجود در آنها از نمک استفاده کرد.
علت خرابی که در سطح بتنی در صورت استفاده از نمک رخ میدهد یک واکنش شیمیایی بسیار ساده است. در واقع نمک کمی خاصیت اسیدی دارد و میتواند پیوندهایی که بتن را بههم میچسباند و آن را محکم میکند را از بین ببرد. همچنین یکی دیگر از مشکلات سطوح بتنی در این است که این سطحها سریعتر از سایر سطوح یخ میزنند و در نتیجه برای پاکسازی به نمک زیادی احتیاج دارند که میتواند تخریب گستردهای را برای آن در پی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: پارکینگ بتنی در مقابل پارکینگ آسفالت کدام یک بهتر است؟
یکی از شایعاتی که درباره استفاده از نمک برروی آسفالت وجود دارد این است که استفاده از نمک میتواند باعث ایجاد چاله در آسفالت گردد. اما این شایعه تا چه حدی صحت دارد و آیا واقعا نمک میتواند باعث ایجاد چاله در سطح گردد؟ همانطور که گفته شد نمک هیچگونه ضرری برای آسفالت ندارد و ترکیب آن با آسفالت کاملا بیخطر و بدون مشکل است اما بارها افرادی مشاهده کردهاند که در فصل زمستان و پس از یخبندان و استفاده از نمک چالههایی برروی سطح زمین ایجاد میشود.
این مورد نیز درست است اما باید بدانید علت آن نمک نیست. مشکل از آبهایی است که پس از ذوب شدن به زیر روسازی نفوذ میکنند. این آبها باعث سست شدن سنگفرش میگردند و در ادامه حرکت خودروها و مخصوصا کامیونها از روی این آسفالت سست شده باعث ایجاد ترک میشود این ترکها با توجه به انبساط و انقباضهایی که سرمای شب و آفتاب در روز برای این آبها ایجاد میکنند میتوانند تبدیل به چاله شوند. تنها نقش نمک در این چرخه آب کردن یخها است اما خود نمک نمیتواند مشکلی برای آسفالت ایجاد کند.
یکی از عواملی که باعث نفوذ آب به درون روسازی آسفالت میگردد وجود ترکها و چالههایی هرچند کوچک برروی سطح روسازی است. در مقاله قبلی درباره اهمیت تعمیر آسفالت پیش از زمستان صحبت کردیم و این مورد را نیز باهم بررسی کردیم. ما به شما پیشنهاد میکنیم برای حل این مشکل پیش از شروع فصل زمستان اقدام به بررسی آسفالت کنید و در صورت وجود خرابی سریعا آن را تعمیر کنید تا به مشکلات بزرگتر برنخورید.
بیشتر بخوانید: دلایل ضرورت پر کردن ترکها و چالهها قبل از شروع زمستان
یکی از مشکلات بزرگ استفاده از نمک برروی آسفالت برای ذوب یخ را میتوان مشکلاتی دانست که اینکار برای محیط زیست ایجاد میکند. اینکار میتواند تا کیلومترها گیاهان را تحت شعاع قرار دهد و مشکلات زیادی برای آنها ایجاد کند. حتی گاهی اینکار باعث خشک شدن تعداد زیادی درخت خواهد شد. اگر از خواندن این بخش تعجب کردهاید در ادامه برایتان چگونگی تاثیر نمک بر گیاهان را توضیح میدهیم.
نمک برای جلوگیری از حوادث مربوط به زمستان مفید است، اما بر محیط زیست تأثیر می گذارد. نمک موجود در سطح باعث شور شدن آبهایی میگردد که در سطح ذوب میشوند و به صورت آب روان برروی سطح جاری میگردند. زمانی که این آب به لایههای زیرزمینی و یا خاکهای اطراف خیابان راه یابد میتواند تاثیرات زیادی بر درختانی که از آن تغذیه کردهاند بگذارد.
این مشکلات تنها برای درختان نیست و در شهرهایی که در اطراف آنها رودخانه وجود دارد این آبهای شور میتوانند باعث افزایش شوری آب در رودخانهها گردند. همچنین آشامیدن این آبهای شور برای پرندگان و سایر حیوانات نیز میتواند مشکلاتی ایجاد کند.
همانطور که در این مقاله متوجه شدید استفاده از نمک برای ذوب یخها و برفزدایی میتواند مشکلاتی ایجاد کند که برخی از آنها جبران ناپذیر هستند و ضررهای فراوانی برای محیط زیست دارند اما راه حل چیست؟ ما به شما پیشنهاد میکنیم که تا حد ممکن با استفاده از بیل و دیگر ابزارهای مشابه سطح آسفالت را برای برف روبی شخم بزنید و در نهایت اگر نتوانستید سطح را به صورت کامل پاکسازی کنید به سراغ استفاده از یخزداها بروید.
اینکار باعث میشود که استفاده از مواد یخزدا به حداقل ممکن برسد. همچنین پیشنهاد میکنیم که به هیچ عنوان از نمک خالص برای یخزدایی استفاده نکنید. در واقع پیشنهاد ما برای برفروبی استفاده از ترکیب ماسه و نمک به نسبتهای 8:1، 4:1 یا 1:1 است. استفاده از این ترکیب نتیجه یکسانی در پی دارد اما ضررهای آن بسیار کمتر است.
همچنین کیسههای یخزدایی که شهرداری هر محله در مناطقی تعبیه کردهاست، از نمک و دیگر ترکیبهای خانگی بسیار سالمتر است. این کیسهها خود از نمک و ماسه تشکیل شدهاند. اما میزان استفاده از نمک در آنها به حدی است که آسیب بسیار کمتری دارد. در نتیجه پیشنهاد میکنیم که همانطور که گفته شد برای برفروبی به سراغ بیل و ماشینهای مخصوص بروید. در نهایت اگر باز نیز نتوانستید یخها را کاملا پاکسازی کنید. نهایتا به سراغ کیسههایی که شهرداری تعبیه کرده است بروید. این کیسهها که به رنگ زرد هستند را میتوان در هر محلی یافت.
از اینکه با ما در این مقاله همراه بودید، از شما سپاسگزاریم. فراموش نکنید که نظرات ارزشمند خود را با ما درمیان بگذارید. آیا شما نیز تجربهای در استفاده از نمک، ترکیب نمک و ماسه و یا دیگر یخزداها داشتهاید؟ اگر اینطور است لطفا تجربیات خود را با ما و دیگر خوانندگان درمیان بگذارید. امیدواریم که این مطالعه این مقاله، برای شما مفید واقع شده باشد.