آسفالت مخلوط گرم و آسفالت مخلوط داغ برخلاف تصور بسیاری از افراد یکسان نیستند و باهم تفاوتهایی دارند. هردو این دو آسفالت ترکیبی از سنگدانه درشت، ماسه، سنگدانه ریز و سیمان آسفالتی هستند و برای پخت آنها از قیر استفاده میشود. تنها تفاوتی که در مرحله ساخت این دو آسفالت وجود دارد را میتوان دمای حرارتی دانست که برای پخت آسفالت به آنها میدهند و همانطور که حتما از نام آن متوجه شدهاید آسفالت داغ در حرارت بسیار بالاتری نسبت به آسفالت گرم تولید میشود. با ما در ادامه همراه باشید تا به بررسی کامل این دو نوع آسفالت بپردازیم و شما را با آنها آشنا کنیم.
برای بررسی تفاوت میان آسفالت مخلوط گرم و آسفالت مخلوط داغ ابتدا به سراغ آسفالت مخلوط داغ خواهیم رفت. این آسفالت که در زبان انگلیسی با نام اختصاری HMA که کوتاه شده عبارت “Hot Mix Asphalt” شناخته میشود همانطور که گفته شد در دمای بسیار بالایی آماده میشود. در واقع پخت این نوع آسفالت در دمایی بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ درجه فارنهایت صورت میگیرد. این نوع آسفالت ویژگیهای بسیار خوبی دارد که از مهمترین آنها میتوان به انعطافپذیری بالا، مقاومت بالا در برابر شرایط بد آب و هوایی و قابلیت دفع آب خوب آن اشاره کرد.
این آسفالت در بسیاری از کشورها پر استفادهترین نوع آسفالت به شمار میرود که بیشتر برای جادهها، بزرگراهها و خیابانهای بسیار پر تردد استفاده میشود. نکتهای که در نصب این آسفالت وجود دارد این است که این آسفالت در دمای معمولی به سرعت خنک میشود و از این رو باید نصب آن به سرعت صورت گیرد، زیرا همانطور که میدانید وقتی جسمی دارای دمای بیشتری از محیط باشد شروع به تبادل دما با محیط میکند تا خود را به دمای محیط برساند.
بیشتر بخوانید: آسفالت چیست و انواع آسفالت چه تفاوتهایی باهم دارند
آسفالت مخلوط گرم را میتوان به سه دسته اصلی تقسیم کرد. این سه دسته را میتوان به شرح زیر دانست:
مخلوطهای با عیار متراکم با توجه به اندازه سنگدانههای مورد استفاده طبقهبندی میشوند و در دو زیررده شامل دانهبندی ریز و درشت طبقهبندی میشوند. مخلوط های با درجه متراکم با درجه ریز حاوی درصد بیشتری از ماسه و سنگ های کوچک در مقایسه با همتای درجه بندی شده درشت خود هستند. از این نوع مخلوط می توان برای آسفالت جادههای پرترافیک، جادههای بین شهری و بزرگراه ها استفاده کرد.
آسفالت ماتریکس سنگی برای اولین بار در اروپا ساخته شد و به طور خاص برای بهبود چسبندگی لاستیک در سطوح جاده و جلوگیری از شیار شدن طراحی شد. اولین بار در سال 1988 در ایالات متحده مورد استفاده قرار گرفت. این آسفالت با درصد سیمان آسفالت بالاتری نسبت به انواع دیگر تولید می شود و حاوی چسب آسفالتی همراه با انواع خاصی از الیاف است. این نوع آسفالت در مقایسه با سایر روسازی های آسفالتی نسبتاً گران است و عموماً فقط در پروژه های بسیار بزرگ استفاده می شود.
دو نوع مخلوط با درجه باز برای آسفالت استفاده می شود. نوع اول کورس اصطکاکی نام دارد و برای ساخت لایه رویی روسازی استفاده می شود. این نوع آسفالت در بافت خود باید حداقل 15 درصد فضای خالی هوا داشته باشد. نوع دوم به عنوان پایههای نفوذپذیر تصفیهشده با آسفالت شناخته میشود و به طور خاص به دلیل توانایی آن در تخلیه آب از لایه بالایی روسازی استفاده میشود. به عنوان پایه ای برای سطوح آسفالت متراکم استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: مقایسه کامل آسفالت گرم و سرد
در ادامه بررسی تفاوت میان آسفالت مخلوط گرم و آسفالت مخلوط داغ نوبت به معرفی آسفالت مخلوط گرم میرسد. آسفالت مخلوط گرم در زبان انگلیسی با نام WMA شناخته میشود که مخفف عبارت “Warm Mix Asphalt” است. این آسفالت برای تهیه شدن حدودا ۱۰۰ درجه سانتی گراد دمای کمتری نسبت به آسفالت داغ نیاز دارد یا به بیانی دیگر در دمایی بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ درجه فارنهایت تولید میشود. این آسفالت دارای مواد و افزودنیهای اضافی نسبت به آسفالت داغ میباشد که از جمله آنها میتوان به افزودنیهای اتصال اضافی، از جمله موم، امولسیونها و زئولیتها برای ریختن و پخش آسانتر در دمای پایین اشاره کرد.
آسفالت گرم نسبت به آسفالت مخلوط داغ در فرآیند تولید هزینه کمتری میبرد و از این رو تولید آن به صرفهتر است. همچنین یکی از مهمترین مزیتهای استفاده از آسفالت مخلوط گرم مزایای زیست محیطی آن است زیرا در ساخت این آسفالت از سوختهای فسیلی و منابع کمتری استفاده میشود. همچنین از آنجایی که آسفالت مخلوط گرم در دماهای پایین تری تولید و ارسال می شود، به سرعت همتای داغتر خود خنک نمی شود. بنابراین، می توان آن را در مسافت های طولانی تر حمل و استفاده کرد.
آسفالت مخلوط گرم همچنین برای محیط زیست و سلامت کارگران بهتر است. چون در دماهای پایین تری تولید و نصب می شود، گرد و غبار و دود کمتری تولید میکند. این بدان معنی است که می توان آن را با خیال راحت در تونل ها و در روزهایی که کیفیت هوا پایین است و سایر کارهای روکش آسفالت و روسازی با تاخیر انجام می شود، استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: مراحل راهسازی و بررسی صفر تا صد اجرای پروژههای راهسازی
حال که به تفاوتهای اصلی بین آسفالت مخلوط گرم و آسفالت مخلوط داغ پرداختیم شاید برایتان این سوال پیش بیاید که کدام یک از این دو آسفالت از دیگری بهتر است؟ یا هرکدام در کدام پروژهها استفاده بهتری دارند؟ برای پاسخ به این سوال باید نکات زیادی سنجیده شود که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
اولین چیزی که باید به آن توجه داشته باشید ویژگیهای خوب هرکدام از این آسفالتها است. آسفالت مخلوط داغ مقاومت بیشتری نسبت به آسفالت گرم دارد، در مقابل نیز آسفالت مخلوط گرم تولید بهصرفهتری نسبت به آسفالت داغ است و استفاده از آن فواید زیست محیطی بیشتری دارد.
البته باید توجه داشته باشید که درست است آسفالت داغ مقاومت بیشتری دارد اما آسفالت گرم نیز گزینه بسیار مناسبی برای جادهها و بزرگراهها به شمار میرود . در واقع متخصصان شرکت آسفالت ماکادام شرق پیشنهاد میکنند از آسفالت مخلوط داغ در جادهها و مسیرهایی استفاده شود که شرایط آب و هوایی محیطشان نا مطلوب است. برای مثال استفاده از این آسفالت برای جادههایی نظیر جاده چالوس میتواند انتخاب بسیار بهتری باشد.
در مقابل در خیابانهای شهری و در مسیرهایی که در شرایط آب و هوایی بهتری قرار دارند بهتر است از آسفالت مخلوط گرم استفاده شود. این آسفالت در هزینههای پروژه شما صرفه جویی زیادی خواهد کرد و در عین حال برای سلامتی کارمندان و محیط زیست نیز مناسبتر است زیرا همانطور که در بالاتر گفته شد در این نوع از آسفالت از سوختهای فسیلی کمتری استفاده میشود و همچنین فراموش نکنید که دمای تولید آن بسیار پایینتر است که خود میتواند کمکی کوچک در راستای کمک به کاهش گرمایش زمین باشد که در آیندهای نزدیک میتواند به معظل بسیار بزرگی تبدیل شود.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. فراموش نکنید که نظرات ارزشمند خود را با ما درمیان بگذارید. از اینکه با ما همراه هستید از شما سپاس گزاریم. اگر تجربهای در زمینه تولید و یا استفاده از این دو نوع آسفالت یعنی آسفالت مخلوط گرم و آسفالت مخلوط داغ دارید پیشنهاد میکنیم تجربیات ارزشمند خود را با ما و دیگر خوانندگان سایت درمیان بگذارید.