فرشته ٬خیابان آقا بزرگی
نبش بن بست گلفام ٬ پلاک ۳۸
شنبه - پنج شنبه 7.30 - 16.30
جمعه ها تعطیل
  • Mehran
  • بدون دیدگاه

آسفالت چیست و انواع آسفالت چه تفاوت‌هایی باهم دارند

در مقاله قبل که به بررسی تاریخچه قیر پرداختیم شما را با این ماده آشنا کردیم اما امروز قصد داریم بفهمیم آسفالت چیست و چه نوع‌هایی از آن وجود دارد. آسفالت یکی از اصلی‌ترین بخش‌های راه‌سازی به‌شمار می‌رود به طوری که امروزه نمی‌توان جاده و یا خیابانی را یافت که با استفاده از آسفالت ساخته نشده باشد، برای آشنایی بیشتر با این محصول مفید با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

آسفالت چیست؟

در ابتدا بگذارید بررسی کنیم آسفالت چیست، این ماده سیاه رنگ از ترکیب قیر و شن و ماسه به وجود می‌آید و همانطور که می‌دانید استفاده اصلی آن در راه‌سازی و همچنین برخی سازه‌ها می‌باشد، برای مثال این ماده را می‌توانید در تمامی خیابان‌ها و جاده‌ها، بسیاری از پارکینگ‌ها، فرودگاه‌ها و پایانه‌ها و… یافت کنید. استفاده از آسفالت برای راه‌سازی به‌اندازه قیر قدمت ندارد و استفاده از این محصول به ابتدای قرن ۲۰ام باز می‌گردد.

مخترع آسفالت یک فرد بلژیکی بنام “ادوارد دی سمت” بوده است که برای اولین بار با ترکیب شن و ماسه با قیر توانست به ترکیب امروزی آسفالت دست پیدا کند و پس از مدتی با توجه به کاربردهای فراوان آن این ماده به صورت جهانی مورد استفاده قرار بگیرد.

انواع آسفالت

حال که متوجه شدید آسفالت چیست و بشر چگونه به آن دست پیدا کرده است می‌خواهیم به بررسی انواع آسفالت بپردازیم، در حال حاضر ۳ نوع آسفالت اصلی وجود دارد که با توجه به نوع پروژه آن را انتخاب می‌کنند. این سه نوع آسفالت از نظر کاربرد و میزان مقاومت تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند و هرکدام در جایی متفاوت استفاده بهتری نسبت به بقیه به شمار می‌رود، این سه دسته آسفالت عبارتند از:

  1. آسفالت سرد
  2. آسفالت گرم
  3. آسفالت حفاظتی

در ادامه این سه نوع آسفالت را معرفی کرده و تفاوت‌های آن‌ها با یکدیگر و ویژگی‌های هرکدام را بررسی می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: بتن RCC چیست و چه کاربردی دارد؟

بازیافت آسفالت سرد

آسفالت سرد

آسفالت سرد یک تفاوت اصلی با آسفالت گرم دارد و آن نیز این است که این نوع آسفالت در دمای محیط تولید می‌شود، البته گاهی برای تولید این آسفالت باید قیر را گرم کرد اما بقیه اجزای این آسفالت نیاز به گرم کردن ندارند و با همان دمای محیط با یکدیگر ترکیب شده و آسفالت به‌این طریق ساخته می‌گردد. البته برای اینکه این آسفالت مقاومت بالایی داشته باشد و بتواند در برابر ترافیک‌های نیمه سنگین و سنگین دوام بیاورد باید به صورت اصولی تولید شود.

یکی از اصول اصلی تولید این نوع آسفالت در این است که اگر به‌جای قیر‌آبه از قیر محلول استفاده شود شن و ماسه به‌کار رفته باید کاملا خشک باشند تا آسفالت مرغوبی به دست آید. به همین جهت است که بازیافت آسفالت سرد که در گذشته درباره آن مطلبی بارگزاری کردیم تنها در برخی فصول سال انجام می‌گردد که در آن بارندگی نبوده و هوا رطوبت نداشته باشد.

مزیت اصلی آسفالت سرد را می‌توان امکان انبار کردن و جابجایی آن دانست، آسفالت گرم که در ادامه آن را نیز بررسی خواهیم کرد باید پس از تولید بلافاصله استفاده شود اما آسفالت سرد را می‌توان انبار کرد و در زمان نیاز از آن استفاده برد و آن را پخش و متراکم کرد.

آسفالت گرم

در بخش بالا که متوجه شدید آسفالت سرد چیست و چگونه تولید می‌شود احتمالا متوجه ماهیت آسفالت گرم نیز شده باشید،‌ تفاوت اصلی این آسفالت با آسفالت سرد در این است که برای تهیه آسفالت گرم باید تمام اجزا کاملا گرم شوند. گاهی در ترکیبات این نوع آسفالت از کمی بتن نیز استفاده می‌شود که باعث افزایش مقاومت آسفالت می‌گردد، بیشترین مکان‌هایی که در آن از این نوع آسفالت استفاده می‌شود را می‌توان فرودگاه‌ها، جاده‌ها و پشت‌بام‌ها دانست.

تفاوت اصلی آسفالت گرم با سرد در این است که این نوع آسفالت پس از ساخت باید بلافاصله مورد استفاده قرار گیرد و نمی‌توان مانند آسفالت سرد آن را برای استفاده در آینده انبار کرد، این آسفالت پس از ترکیب مواد به شکل خمیر در می‌آید و در همان زمان باید آن را برروی زمین پخش کرده و از آن استفاده کرد.

آسفالت گرم خود دسته بندی‌هایی دارد که در مواد تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند و کاربرد آن‌ها متفاوت است، این دسته بندی‌های عبارتند از:

  • آسفالت رویه: این لایه از آسفالت همانطور که از نامش پیدایست لایه رویین آسفالت در راه‌سازی به شمار می‌رود که به دلیل شرایطی که باید متحمل شود در آن خرده‌ سنگ‌های مرغوب‌تر و قیر بیشتری استفاده می‌شود. در آسفالت رویه از سنگدانه‌هایی با ضخامت ۲۰ میلی‌متر یا بیشتر استفاده می‌شود.
  • آسفالت آستر: این لایه از آسفالت بین رویه و قشر اساس قرار گرفته می‌شود. در این نوع آسفالت سنگدانه‌ها دارای اندازه نهایتا ۱۹ میلی‌متری هستند تا مقاومت بیشتری در برابر آسیب‌هایی نظیر یخبندان یا باران داشته باشند.
  • اساس قیری: این لایه اولین لایه روساز به‌شمار می‌رود که مستقیما برروی بستر سازه قرار می‌گیرد، اندازه سنگدانه‌های به‌کار رفته در این لایه چیزی بین ۵۰ تا ۷۰ میلی متر است و کاربرد اصلی این لایه زهکشی به منظور تخلیه آب‌های نفوذ کرده به آسفالت به بافت زمین است.
  • آسفالت ماکادام نفوذی: آسفالت ماکادام نفوذی را می‌توان هم برای قشر رویه و هم برای قشر اساس استفاده کرد، این آسفالت در جاهایی که آسفالت رودخانه‌ای درشت موجود نباشد استفاده می‌شود و در این آسفالت از سنگدانه‌هایی استفاده می‌شود که در بین آن‌ها قیر تحت فشار و سنگ و مصالح ساختمانی متوسط قرار داده شده است.

بیشتر بخوانید: تاریخچه قیر در ایران و جهان و بررسی استفاده‌های آن

آسفالت حافظتی

پس از بررسی آسفالت سرد و گرم به سراغ آسفالت حفاظتی می‌رویم، این آسفالت همانطور که از نام آن نیز پیداست برای حفاظت از یک محدوده مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال گاهی از این آسفالت برروی پشت‌بام‌ها جهت حفاظت از ایزوگام استفاده می‌شود. درکل استفاده از این آسفالت مناسب مکان‌هایی است که فشار زیادی برروی سطح وجود ندارد. این نوع آسفالت نسبت به دو نوع قبلی از مقاومت کمتری برخوردار است و مناسب استفاده در راه‌سازی‌ها نیست.

برای تولید این آسفالت سنگ‌های خرد شده را که ضخامت آن‌ها بسیار کمتر از سنگ‌های دسته‌های قبلی است با قیر ترکیب می‌کنند، در این آسفالت قیر بسیار بیشتری استفاده می‌شود و معمولا ضخامت این آسفالت به ۲.۵ میلی‌متر می‌رسد. این نوع آسفالت نیز انواع گوناگونی دارد که در این مقاله نمی‌خواهیم به سراغ آن برویم و خود نیاز به مقاله‌ای جداگانه دارد، این دسته‌بندی‌ها به صورت زیر می‌باشد:

  • آسفالت حفاظتی یک لایه
  • آسفالت حفاظتی چندلایه
  • Tack Coat
  • prime coat
  • pre mix coated macadam
  • seal coats
  • Road Mix

آسفالت چیست

افزایش کیفیت آسفالت

کیفیت آسفالت نهایی کاملا به کیفیت مواد به‌کار رفته در آن و همچنین استفاده از روش‌ها و ابزار اصولی بستگی دارد، استفاده از اندازه نادرست و یا دمای نادرست برای مواد به‌کار رفته در آسفالت باعث کاهش کیفیت آسفالت نهایی و کاهش طول عمر آن خواهد شد. شرکت آسفالت ماکادام شرق یک شرکت پیشرو در زمینه تولید و اجرای آسفالت است که سابقه درخشانی این عرصه راه‌سازی، پل‌سازی و تولید آسفالت دارد.

در صورتی که نیاز به تولید آسفالت و یا اجرای پروژه‌های آسفالت دارید مجموعه ما یکی از بهترین گزینه‌های موجود در ایران به‌شمار می‌رود که با استانداردهای جهانی در این عرصه فعالیت می‌کند. از اینکه با ما همراه هستید سپاس گزاریم، شما می‌توانید با استفاده از بخش نظرات این پست نظرات، پیشنهادات و انتقادات ارزشمند خود را با ما و دیگر خوانندگان سایت درمیان بگذارید، امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.